Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2006 22:23 - Димитър Стоянов. Скандал
Автор: evelyn Категория: Политика   
Прочетен: 1291 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 22.10.2006 22:36




          Два дни след решението на Европейския съюз за присъединяването на България и Румъния, един от българските представители в Европарламента, а именно Димитър Стоянов от парламентарната група на “Атака”, успя да предизвика расистки скандал. В имейл до всички депутати, националистът обиди първата жена евродепутат от ромски произход.
Димитър Стоянов се нахвърля срещу Ливия Ярока, коментирайки номинацията на унгарката за престижна награда с думите: “ В България има десетки стотици цигански момичета, които са много по красиви от Ярока. Даже ако сте на точното място в точното време, може да си купите една 12-13 годишна за своя обична съпруга”.

Евродепутатите са скандализирани от тази реакция. Десетки от тях са поискали Стоянов незабавно да бъде отстранен от Европарламента.     

Своевременна е и реакцията на българската общественост. Основните политически сили разкритикуваха думите на националистът и поискаха отзоваването му от Европейския парламент. Ще проследим реакциите на политиците ни, като няма да пропуснем и цялостната реакция на българската общественост.

Още на следващия ден Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин определи като недопустимо и неприемливо поведението на евронаблюдателя от "Атака" Димитър Стоянов и квалификациите, които е употребил към унгарската представителка в ЕП Ливия Ярока. Попитан какви биха могли да бъдат последстивята за страната ни, Калфин каза, че те са свързани с цялата представа за България и физиономия на страната, които се изграждат. "Тук и не става въпрос да крием нещо, очевидно имаме такива екземпляри в държавата като г-н Стоянов", допълни вицепремиерът.

Позиция по казуса незабавно изразиха и всички парламентарни групи.

Според народния представител от Коалиция за България Евгени Кирилов, постъпката на Стоянов злепоставя България. Той също така предвиди, че "това обществено порицание ще прерастне в процедурно порицание".

”Абсолютно недопустима” нарече проявата депутатът от Демократи за силна България Димитър Абаджиев. Парламенратната група на ДСБ призова лидерът на "Атака" Волен Сидеров да се разграничи категорично от своя депутат Димитър Стоянов и да поиска от него да напусне Народното събрание.

Депутатът от Национално движение ”Симеон Втори” Антония Първанова каза, че евродепутатите са скандализирани и някои от тях искат отстраняването на Стоянов. “Неговата странна реакция”, продължава тя, “предизвика лавина от имейли на депутатите и асистенти от Европейския парламент за незабавни действия, които той може да предприеме при решаването на един такъв казус със сексистки и расистки уклони”.

ДПС осъди остро поведението на Димитър Стоянов и призова всички политически сили да направят същото. Пред журналисти в парламента заместник-председателят на ДПС Лютви Местан изрази от името на групата позиция във връзка със "скандалното поведение" на българския депутат и евронаблюдател от "Атака" Димитър Стоянов.

Националния изпълнителен съвет на Съюза на демократичните сили също обсъди скандала с Димитър Стоянов. От СДС изразиха позицията си, че това негово поведение е било неевропейско и недостойно. СДС няма да толерира подобно поведение, тъй като народният представител представлява не само себе си, а и България като цяло, бе категоричен Иван Колчаков, член на НИС на СДС.  

          От “Атака” контрираха яростно обвиненията срещу Стоянов. Обвиненията хвърлени върху евронаблюдателя от партия “Атака” в Европарламента Димитър Стоянов, са спекулации. “В текста на мейла му няма нито една обидна или расистка квалификация на депутатката Ярока”, обяви лидерът на партията Волен Сидеров.

          Самият Димитър Стоянов също побърза да се защити и разказа своята версия за случката. Младият националист подчерта, че не е имал намерения да обижда Ливия Ярока, а да наблегне на това, че в България все още се продават цигански момичета, опитвайки се да измести проблема от собствения си гаф към неспособността на управляващите да се справят с подобно явление.

Партия "Рома" поиска сваляне имунитета на депутата от "Атака" Димитър Стоянов. Според Томов народният представител е извършил престъпление по член 162 от НК, подбуждане към расова и национална вражда със своето писмо към евродепутата Ливия Ярока.

Не съществува циганска традиция - „продажба на млади момичета по пазарите". Това заявяват от ръководството на "Евророма" във връзка с писмото на народния представител от Атака Димитър Стоянов до председателя на Европейския парламент Жозел Борел.

Народното събрание осъди в декларация постъпката на Димитър Стоянов като наблюдател в Европейския парламент и излезе със следната декларация:

 

 

 

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОТНОСНО СКАНДАЛ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, ПРЕДИЗВИКАН ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАБЛЮДАТЕЛ ДИМИТЪР СТОЯНОВ


На основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и по повод скандал, предизвикан от народния представител Димитър Стоянов в Европейския парламент на 28 септември 2006 г., Народното събрание на Република България

Д Е К Л А Р И Р А:

Четиридесетото Народно събрание на Република България остро осъжда постъпката на българския наблюдател в Европейския парламент Димитър Стоянов, който на 28 септември 2006 г. направи обидни коментари във връзка с етническия произход на унгарския депутат в Европейския парламент Ливия Ярока, и последващото му поведение. Те са груба проява на етническа нетолерантност, несъвместима с българската традиция и европейските ценности.

Подобно поведение е особено недопустимо, когато се демонстрира от български народен представител, получил доверието да бъде наблюдател в Европейския парламент. В пълен разрез със задълженията му да съдейства за успешното присъединяване на България към Европейския съюз с поведението си Димитър Стоянов злепоставя България и вреди на позициите и интересите на страната в Европейския съюз.

Ние изразяваме своята убеденост, че този начин на мислене и действия на г-н Димитър Стоянов се отхвърлят от огромната част на българското общество и ще останат изолирано явление.

Народното събрание отхвърля този тип политическо поведение, противоречащо на интересите на българските граждани, и заявява своята решимост да се противопоставя с всички политически и парламентарни средства на подобни прояви.

Декларацията е приета от 40-то Народно събрание на 6 октомври 2006 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание.




 

 

Скандалът беше широко отразен и в българските медии:

«24 часа»:  «Цигански шегички на «Атака» вбесиха Европа»

«Стандарт»: ««Атака» ни вкара в расистки евроскандал»

«Труд»: ««Атака» втрещи Европарламента с цигански «хумор»»

«Новинар»: «Резил в Страсбург: «Атака» предизвика расистки скандал в Европарламента»

         Моето лично мнение е, че проблем с поведението на Димитър Стоянов има. Според мен светът, в който живеем и светът на Димитър Стоянов са две различни понятия, като вторият изостава от нашия с около 70 години. В началото на 21 век ние имаме привилегията да разполагаме със собствената си цивилизационна история, която е и история на човешките грешки. Една от най-големите такива грешки и съответно една от най-големите поуки, с която се е сблъсквал човешкият опит е ксенофобската идеология на расизма. В дни, в които все още  не са зарастнали раните от Втората световна война и изпълнената с омраза доктрина на Адолф Хитлер, подобни изяви и изказвания са недопустими. И трагичното в случая е, че те биха били взети за несериозни, ако не бяха изказани от наш наблюдател в Европейския парламент. Отново името на България е забъркано в международен скандал, добил позорни измерения в навечерието на приемането ни в Европейския съюз. Защото интегрирането в европейските структури не е само икономически или политически процес, а символизира и ходът на страната ни и цялото ни общество по един идейно-ценностен път.

Подобна теза защитава и професор Дичев. Той говори за “политическа коректност” или по точно “да се въздържиш от обидното говорене по адрес на етнически или сексуални малцинства”, за ограничаването на свободата на словото, за да бъде избегната обидата. И той е прав. България, а и целия останал свят има нужда от “political correction”, за да бъде смислена комуникацията между хората, за да се уважаваме самите ние, за да бъдем уважавани и от другите.



Тагове:   Стоянов,   скандал,


Гласувай:
0



1. анонимен - Punani Superstar
22.10.2006 22:53
iz4erpatelno,obektivno i dopylneno sys o4akvana, no adekvatna i ubeditelna avtorska poziciq.Bravo!
цитирай
2. анонимен - Ataka
23.10.2006 20:52
mislq, 4e kogato 4ovek kazva istinata, puk bilo i to po na4in, obiden na slu6atelq, toj izrazqva mnenie. Vseki ima pravo na mnenie.Politi4eskata korektnost e samo model na povedenie, prikritie na istinata, zabulvane na istinata. Vyzhishtavam se ot tozi 4ovek, 4e e napravil tova. 4e se e osmelil da kaje vsi4ko, koeto misli v licata na tezi hora. Za nqkoi tova e nekulturno povedenie, lipsa na vyzpitanie, dori priznak na prostashtina. Za men tova e smelost. Osven tova to4no turcite i ciganite sa tezi, koito postoqnno govorqt kakvi musulmani sa, kolko po4itat naroda si. Togava za kakvo pretendirat tuk? V Bulgariq? Za kakvi prava govorqt, za kakvi zemi? Az sym privyrjenik na "Ataka", kakto i na neiniat lider. Vsi4ki znaem s kolko myki i trudnosti toi se dobra do vlastta, ot redaktor na vestnik stana deputat i se vyzhi6tavam na tozi 4ovek.Zaradi husa s koito deistva, zaradi smelostta, zaradi intelekta mu, koito naistina ponqkoga stiga do krainosti..po skoro biva izpolzvan, za da predizvika krainost. No 4ak puk tolkova da dramatizirash...4ak puk tova pismo da e posramilo Bulgaria, ne mislq. Sega vsi4ki znaqt, 4e imame pozicii i gi otstoqvame! tova ne e rasizym. tova e realnostta.
цитирай
3. анонимен - do Ataka
26.10.2006 05:58
"zaradi intelekta mu"... miliq
цитирай
4. анонимен - ATAKA
26.10.2006 06:21
"да разполагаме със собствената си цивилизационна история, която е и история на човешките грешки" - ???

"с която се е сблъсквал човешкият опит"--???

"В дни, в които все още не са зарастнали раните от Втората световна война" e tva da bqhme 60-te da, ama mai sled 60 godini sa pozarastnali

"И трагичното в случая е, че те биха били взети за несериозни, ако не бяха изказани от наш наблюдател в Европейския парламент" I kak reshi che samo zastoto sa izkazani ot balgarin, she gi vzemat na seriozno, ama ako nqkoi nemec go beshe kazal, stqha da pomislqt che se maitapi?

"позорни измерения" - zvuchi dobre ama vav sluchaq nqmashe takiva

"От “Атака” контрираха яростно обвиненията срещу Стоянов. Обвиненията хвърлени върху евронаблюдателя от партия “Атака” в Европарламента Димитър Стоянов, са спекулации." i vednan da go beshe napisal, stqhme da razberem

"Народното събрание осъди в декларация постъпката на Димитър Стоянов като наблюдател в Европейския парламент и излезе със следната декларация" za druga duma osven deklaraciq sestash li se?

“политическа коректност” ne e ravno na "political correction"

"че не е имал намерения да" az bih kazal "намерение"

" Моето лично мнение е, че проблем с поведението на Димитър Стоянов има." za tva izrechenie poluchavash premiq :)

"цивилизационна история"-???

"Защото интегрирането в европейските структури... символизира и ходът на страната ни и цялото ни общество по един идейно-ценностен път" absoliutno ne sam saglasen. strana=darjava e politichesko poniatie. obstestvoto nikoi ne go pita dali iska v evropeiskiq saiuz i samoto ni priemane ne moje po nikakav nachin da se uravnovesiava s kakavto i da e bilo hod po niakakav ideino-cennosten pat. az kato si sedq pred televizora s rakiikata, pita li me nqkoi iskam li v evropata? a varvq li nqkakav put?

"за ограничаването на свободата на словото" tuka savsem se obarkah... kam evropata li varvime ili obratno se vrastame


gluposti, gluposti gluposti. ne znam koi ti dava pari za da gi pishesh tezi nesta




цитирай
5. анонимен - Димитър не подготвен
27.10.2006 10:37
Момчето действа доста емоцианално и неразумно.
Ако иска да повдигне въпроса за първобитната изостаналост на циганското общество, той би трябвало да го направи по възможен стандартен път като се подготви с доказателствени материали.
От реакцията му личи намерение да се подиграе надменно с циганите въобще и това не му прави чест. Има да зрее и да се осъзнава като човек.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evelyn
Категория: Политика
Прочетен: 17767
Постинги: 4
Коментари: 16
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930